Gyékényes

Gyékényes egy alig ezer lelket számláló somogyi település, melyet bányatava tett méltán ismerté.

Sikerének titka nem csupán a közel 340 hektáron elterülő kristálytiszta vízben , legendás fogásaiban rejlik , hanem abban az érintetlen és nyugodt környezetben ami első pillantásra ámulatba ejti az utazót.

Gyékényes és környéke megfelelő pihenési és kikapcsolódási lehetőséget nyújt az egész család számára.

A horgászat és strandolás mellet többek között  lehetőség nyílik : búvárkodni, kirándulni a tájvédelmi körzetet felfedezni.
Emellett, szintén a Gyékényesi Kotrón kerül megrendezésre a mára már hagyományosnak mondható nagyatádi triatlon verseny úszó erőpróbája.

Gyékényes nemzetközi vasútállomás, mely egyben a Dél – Dunántúl egyik legfontosabb határátkelője a Budapest – Zágráb – Rijeka útvonalon.

Gyékényes Története

Gyékényes első okleveles említése az 1380-as évekből ismert. 1446-ban a Marczali család leszármazottai, majd Zákányi László leányai birtokolták. 1489-ben Szerdahelyi István birtoka, majd a Báthoriak kapták meg az itteni földeket. 1598-99-ben Nádasdy Ferenc a földbirtokos. Kanizsa eleste után, 1600-ban török kézre került a település.  1677-ben I. Lipót Széchenyi György kalocsai érseknek adományozta a vidéket, amelynek alig volt lakója. Még az 1720-as években is csak 200-300 főre tehető a népessége. 1733-ban Festetics Kristóf és Inkey János, 1776-tól Festetics Pál és gróf Széchenyi Ferenc, 1835-től pedig már a Zichy család is birtokosa.

1859-ben a falu jelentős része leégett. 1872-ben – Alsógyékényesen Felsőgyékényessel közösen körjegyzőséget hoztak létre, majd tíz évvel később az addig önálló települések Gyékényes néven egyesültek. A kiegyezést követő fellendülés jótékony hatással volt e vidékre. A Dráván átívelő vasúti hídon 1870. január 5-én indult el az első vonat a horvát főváros felé.

A falu 1907-ben nagyközségi rangot kapott. A trianoni békeszerződést követő határkijelölések nyomán Gyékényes szerepe: határőr községként vált ismertté.

1932-ben már termeltek a falu határában lévő kavicsbányában, amely ma is sokaknak ad megélhetést.

A Szabadság téri régi iskola felújításával 1996-ban megnyitották az Idősek Gondozóházát, ahol bentlakásos és nappali ellátást is biztosítanak a rászorulóknak.

1996-tól Gyékényes és környéke a Duna-Dráva Nemzeti Park része.

Hasznos linkek:

                     http://www.gyekenyes.hu/
                    
http://www.gyekenyesihorgaszat.hu/
                    
http://www.dravamedence.hu
                     
http://www.ddnp.hu/ 


Gyékényes-Vízpart
Gyékényes szállásajánló

SZÉP kártya

Partnereink

Horgász Online Áruház

Aquanauta Búvárcentrum